Je zult het vast gemerkt hebben: er borrelt iets in reclame- en marketingland. Termen als content, branded content en contentmarketing gonzen in het rond. Als je beseft dat 63% van de aankoopbeslissingen start met een online zoekopdracht, kun je het belang van het aanbieden van content op het juiste moment, op de juiste plek en aan de juiste persoon wel inschatten. Content is dus een hot topic, maar tegelijk een term die te pas en te onpas gebruikt wordt. Het is daarom goed om duiding te geven aan (branded) content en contentmarketing. Een definitie is op zijn plaats:
Contentmarketing is het door organisaties – als marketinginstrument – publiceren van informatie (content) die voor hun doelgroep relevant, geloofwaardig en waardevol is en inspeelt op de informatiebehoefte van de doelgroep met als doel bijvoorbeeld de aankoop van een product of dienst.
Simpel gezegd: marketing door middel van content. Toch blijft content ondanks deze definitie nog steeds een containerbegrip. De uitingsvorm van contentmarketing is erg breed. Dit komt doordat het niet vastzit aan een specifiek medium. Content kan dus alles zijn: van online, print, broadcasting tot face-to-face communicatie.
Robert Rose, Chief Strategy Officer van het Content Marketing Institute legt het op de volgende manier uit:
'Traditional marketing and advertising is telling the world you’re a rock star. Content Marketing is showing the world that you are one.'
Het wordt dus interessant als je content naast reclame legt. Reclame is een vorm van communicatie die tot doel heeft om iets of iemand bij anderen aan te prijzen of te promoten. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat de reclameboodschap voor de doelgroep relevant is. Niet voor niets leggen reclamecreatieven hun concepten langs de meetlat van Relevant, Origineel en Impactvol. Maar andere pijlers als ‘geloofwaardig’ en ‘waardevol’ krijgen in reclame vaak minder aandacht. Daar kan wel eens het onderscheid in zitten.
Goede content is iets wat de consument vrijwillig en actief tot zich wil nemen. En reclame is dat vaak niet. Of nog een stapje verder: goede content is iets waar de consument voor wil betalen. Maar misschien is dat nu nog een brug te ver. Er zijn overigens al merken, zoals het Zweedse modehuis Acne, die tien euro durven vragen voor hun branded tijdschrift. Zouden er consumenten zijn die voor Red Bull TV willen betalen?