Het is misschien een beetje raar om te zeggen, maar het boek True Storytelling hebben we voor onszelf geschreven. Ook voor de lezers ervan natuurlijk, maar in eerste instantie voor onszelf. Het boek is namelijk een zoektocht naar aanleiding van een onderbuikgevoel waar we al een tijdje mee rondliepen. Trouwens ook de reden waarom we ons eigen creatief content bureau Truman zijn begonnen.
Truman is een oud-Engelse jongensnaam die staat voor loyaal, trouw en eerlijk. Hierin zit de kern van ons onderbuikgevoel verwerkt. Het gebeurde nogal eens dat we als creatief team (artdirector en copywriter) een briefing ontvingen, ons achter de oren krabden en dachten: ‘Hoe gaan we dit oplossen?’ Niet omdat we geen vertrouwen hadden in ons eigen kunnen, maar omdat we dat wat op papier stond niet geloofden.
We geloofden de insight, de belofte, de propositie of het gezicht dat het bedrijf had opgezet te weinig – of soms gewoon helemaal niet. Aan ons was het dan om dit obstakel te negeren en tot een oplossing te komen. Een strik te verzinnen, een sausje, een frame. Voor iets wat volgens ons gevoel in de basis niet klopte. Neem van ons aan: reclame creatieven zijn de meest kritische consumenten die er bestaan. Toch moet je als creatief team een goede oplossing leveren, ook al klopt het fundament niet of te weinig.
Nu lijkt het alsof het allemaal kommer en kwel was, maar dat was het niet. Er waren ook merken en reclamecollega’s die het wel begrepen. We hebben voor dit boek onze positieve en negatieve ervaringen naast elkaar gelegd om te zien of we een gemene deler konden vinden, die aan de basis van ons onderbuikgevoel lag. We kwamen erachter dat er inderdaad een verbindende factor is. Die factor is geloofwaardigheid. Dat was direct de start van onze zoektocht.
Onze reis was begonnen: een zoektocht naar een manier van werken, een visie en een propositie voor ons nieuwe bureau. Een zoektocht die ons leidde langs authenticiteit, contentmarketing en storytelling. Een reis die ons in België bracht, bij onze vrienden van Duval Union. Toen we ons verhaal deelden met Klaus Lommatzsch, de ex-CEO van het gerenommeerde Duval Guillaume en de huidige founding partner Duval Union, wist hij onze missie te duiden. Hij zei: ‘Jullie zijn true storytellers!’ De term True Storytelling was geboren. Nu moest het niet alleen bij een buikgevoel blijven, maar het moest ook handen en voeten krijgen. We begonnen met de kern. Voor goed creatief werk – of het nu content of een campagne is – heb je een stevig, geloofwaardig fundament nodig. Kaders die sturing geven aan de creativiteit. Piketpaaltjes waarbinnen alle merkbeslissingen genomen moeten worden.
Geïnspireerd op het Business Model Canvas van Alex Osterwalder ontstond een handzaam merkcanvas op slechts één A4. We doopten het True Story Canvas: een fundament dat we samen met onze klanten invullen, gebaseerd op wat er al is. Niet verzonnen, maar wat er daadwerkelijk is. Dus geen wensdroompositioneringen of luchtkastelen, nee, een positionering op basis van de werkelijke en authentieke identiteit van het merk. Het fundament waar alle uitingen en verhalen van het merk hun oorsprong vinden. Rondom dit canvas hebben we de True Story workshop ontwikkeld. Tijdens de workshop vullen we in co-creatie met onze klanten het canvas in. Wie heeft er de meeste kennis van het merk? Inderdaad de klant. Daarom is merkstrategie niet iets wat een strateeg in z’n eentje moet doen. Je moet het samen doen! Het is altijd weer een feest om te zien wat voor effect het heeft op de deelnemers van onze workshop. Verheldering, duiding, inzichten en hernieuwde energie!
Daarna ging onze tocht verder. Met vragen als: hoe maak je communicatie geloofwaardig? Wat heb je nodig? Hoe werkt het? Zijn er regels voor? Wat is geloofwaardigheid eigenlijk? En wat heeft geloofwaardigheid met contentmarketing, storytelling en authenticiteit van doen?
Het antwoord op onze vragen hebben we gevonden. Het antwoord is: True Storytelling. In ons boek lees je er alles over. We hebben veel geleerd van deze reis. Zoals we al zeiden: ‘Het boek hebben we in eerste instantie voor onszelf geschreven.’ Maar wij hopen dat de lezers er ook inspiratie uit putten. De boodschap die we willen meegeven met ons boek is:
‘No more sugar coated bullshit. Let’s disrupt your industry fairytales!’