Storytelling in het 4G-, Facebook- en YouTube-tijdperk

Een van de beste vormen van verhalen vertellen is via film en video. Door de toename van de internetsnelheid bij vast en mobiel is onlinevideo momenteel helemaal booming. YouTube heeft als grootste videoplatform ter wereld maar liefst één miljard gebruikers. De kijktijd van de gebruikers op het platform neemt nog steeds toe. Inmiddels heeft Facebook ook zwaar ingezet op video. Video’s die geüpload zijn op het Facebook-platform krijgen nu voorrang op de timeline ten opzichte van embedded YouTube-video’s. Ook heeft Facebook autoplay ontwikkeld. Dat betekent dat video’s automatisch beginnen af te spelen in de timeline van Facebook-gebruikers. Hierdoor krijgen andere posts zonder video flinke concurrentie van hun bewegende concurrenten. De aandacht wordt direct naar de oplopende video in de timeline getrokken. De eerste seconden van de video worden door autoplay belangrijker. Zo moet de kijker direct de video ingezogen worden.

Video is dus een belangrijke en ideale drager voor je storytelling content, die past bij de ontwikkeling van het internet. Daarnaast kan video je ook helpen bij je zoekresultaten in Google. In de zoekresultaten worden video’s visueel gemaakt met een afbeelding. Dat trekt natuurlijk veel meer aandacht dan zoekresultaten met alleen maar tekst.

Video is the way to go

Ook andere socialmediaplatforms dan YouTube en Facebook zetten nu zwaar in op video. Twitter is ooit begonnen met tekstberichten van 140 tekens, maar heeft nu ook de mogelijkheid om video te uploaden. Ook Snapchat (een fotodeelservice waar je kunt bepalen na hoeveel seconden je foto verdwijnt) en Instagram (van oorsprong een fotoapp) gaan nu vol voor video. Daarnaast is er nu ook de mogelijkheid om via Periscope en Facebook live video te streamen. Video gaat dus het web domineren. De voorspelling is dat in 2017 69% van al het consumenteninternetverkeer bestaat uit video. Voor de jongste generaties is onlinevideo kijken inmiddels al een heel natuurlijke bezigheid. Van de Nederlandse jongeren tussen 14 en 21 jaar kijkt meer dan 60% dagelijks naar onlinevideo. Een derde van deze Generatie Z kijkt zelfs meer dan tien korte videofragmenten per dag.

Video is dus the way to go. Maar aan wat voor soort video’s moet je dan denken als je aan videostorytelling wilt gaan doen? We doorlopen een aantal voorbeelden, zodat je de verschillende mogelijkheden kunt ontdekken. Voor de basis van je video’s kun je altijd teruggrijpen op de ingrediënten van een goed verhaal. Vanuit het kernverhaal houd je natuurlijk vast aan het thema, maar je kunt creatief aan de slag met de karakters, setting en plot. Je kunt bijvoorbeeld denken vanuit karakters. Kun je videoverhalen vertellen vanuit je klanten? Dit is iets wat Airbnb doet op Facebook. Lokale Airbnb hosts vertellen daar over hun eigen stad. Je klanten aan het woord laten is een zeer goede manier om relevante videocontent te maken.

Je kunt ook fictieve karakters ontwikkelen die een rol spelen in je branded film- of animatiecontent. Zo maakte het Deense design meubelmerk BoConcept twee korte films, The Call en The Guest, met de bekende Deense acteur Mads Mikkelsen, die de hoofdslechterik speelde in de James Bond- lm Casino Royale. De goed geschreven scripts spelen zich af in luxe huizen die volledig ingericht zijn met de BoConcept meubels. De meubels spelen een natuurlijke rol in de films. Beide films zijn in een tijdsbestek van zeven tot acht maanden rond 1,5 miljoen keer bekeken op YouTube.

Een andere manier is het vertellen van persoonlijke verhalen van bijvoorbeeld je werknemers of de CEO. Zo vertelt Richard Branson van Virgin zijn ondernemersverhalen via video’s. Dit kunnen vlogs zijn (video blogs), documentaires of interviews. Misschien kunnen we ook iets leren van een aantal geslaagde YouTube-campagnes, die hieronder beschreven worden.

HET HELDEN-VERHAAL

Dit is videocontent waarin het zogeheten brand anthem wordt verkondigd – een high-impact film om de kernboodschap van het merk te verkondigen. Bijvoorbeeld de Guinness-film Sapeurs, over een club van elegante mannen in kleurrijke dandypakken uit Congo. Het verhaal gaat over mannen die zich niet laten definiëren door hun beroep, afkomst of rijkdom, maar door respect, moraal en hun uiterlijke vertoning vol flair en creativiteit. Van de film bestaat een korte versie van anderhalve minuut, maar ook een lange van vijf minuten. De film eindigt in de tagline: Made of more. Maar ook bijvoorbeeld een Johnnie Walker- film met titel The man who walked around the world, waarin een man al lopend door het mistige Schotse landschap het verhaal van het whiskymerk vertelt. De film is één indrukwekkende onafgebroken shoot van 5,5 minuut, die wordt afgesloten met de beroemde tagline Keep walking.

HET EXPERIMENT-VERHAAL

Dit zijn verhalen die over een product of merk vertellen door middel van een indrukwekkend experiment. Volvo Trucks heeft hiermee hoge ogen gegooid. De Zweedse vrachtwagenfabrikant maakte van de alledaagse onderdelen van zijn trucks bijzondere verhalen. Een van deze verhalen is een video genaamd The Hook, waar de echte CEO van Volvo Trucks Claes Nilsson op twintig meter hoogte op de voorzijde van een Volvo FMX truck staat. Deze is bevestigd aan een hijskraan, om zo te demonstreren hoe sterk de trekhaak is. De video werd binnen een maand twee miljoen keer bekeken en kreeg wereldwijd heel veel media-aandacht.

HET SNACK-VERHAAL

Dit zijn korte verhaaltjes, die de kijker gemakkelijk en snel kan ‘snacken’. Een veel geziene vorm is de how-to-video. Een mooi voorbeeld is de vijftien-seconden-kookshow van Bart van Olphen van het Nederlandse merk Fish Tales. Op Instagram laat hij in vijftien seconden zien hoe hij een visrecept bereidt. De langere versies van vijf minuten zijn op YouTube te bekijken.

HET MEEDOEN-VERHAAL

Dit is een heel nieuwe manier van verhalen vertellen, waarbij de kijker direct invloed op het verhaal heeft. Een voorbeeld is Le Club Perrier. Het mineraalwatermerk maakte een video over een club waarbij het aantal YouTube-kijkers bepaalde hoe het verhaal zich ontwikkelde. Hoe meer mensen naar de video keken, hoe hotter en sexyer het feest in het filmpje werd. In één maand tijd hebben meer dan elf miljoen mensen de video bekeken. Een ander leuk voorbeeld is een Nederlandse case voor het promoten van het Nederlands Film Festival. Tijdens de live streaming film konden twitteraars direct invloed hebben op het verhaal en de teksten van de acteurs.

HET ANTWOORD-VERHAAL

Een verhaalvorm waarbij de vragen van je publiek sturend zijn.
Je luistert naar wat het publiek wil zien en reageert daarop. Our Food. Your Questions van McDonald’s is hier een goed voorbeeld van. Het publiek stelt vragen en McDonald’s maakt antwoord- video’s. Zo vertelt bijvoorbeeld een franchisenemer van McDonald’s het verhaal achter de McMuffin na een vraag via Twitter, die luidde: ’Gebruiken jullie echte eieren voor de McMuffin? Ze zien er te perfect uit.’

Comments are closed.