In 2,5 jaar positioneerden 35 bedrijven hun merk met het True Story Canvas® Dit is waarom.

In april 2016 verscheen ons bekroonde boek True Storytelling met daarin een hoofdstuk over het door ons ontwikkelde canvas voor merkpositionering. Een canvas waarin je in 13 stappen je merk positioneert op basis van authenticiteit op slechts één handzaam A4.

Met het True Story Canvas® creëerden we een tool waarmee alle ingrediënten voor een merkpositionering op één A4 logisch samenwerken. Het schept overzicht en laat zien welke ingrediënten invloed op elkaar uitoefenen.

Als het gaat om merkpositionering dan is degene met de meeste kennis over het merk onze klant. Het kan niet zo zijn dat wij even in twee weken een bedrijf volledig doorleeft hebben. Daarom doen we de merkpositionering altijd in co-creatie met de klant. Wel hebben we strategisch vermogen, creativiteit en ervaring aan boord om onze klanten te helpen met het ordenen van de ingrediënten en het maken van scherpe keuzes. Het fijne aan een canvas is dat het kleine vakken heeft. Deze helpen je om scherp te formuleren. Je kunt nu eenmaal geen missie van een half A4 kwijt in ons canvas. De vraag is überhaupt of je zo’n lange missie wilt. Niemand binnen de organisatie zal zo’n missie kunnen onthouden.

Waarom moet je eigenlijk aandacht geven aan je positionering?

De meeste markten hebben een overvloed aan aanbieders. Producten en diensten zijn veelal inwisselbaar. Zelfs als je iets nieuws en onderscheidend hebt, dan heeft een concurrent het binnen no-time gekopieerd. In zo’n markt hebben de meeste aanbieders product, prijs en kwaliteit wel op orde.

 

'Positioning is a game people play in today’s me-too market place'

Jack Trout

 

Alleen door een goede positionering van je bedrijf, merken, producten en diensten val je op en kun je een sterke breinpositie verkrijgen. De mogelijkheden van een goede positionering hebben te maken met de toekomstvastheid (strategic fit), relevantie voor de doelgroep (behoeften), onderscheidend vermogen (concurrentie), aansluiting op de huidige positionering (consistentie) en competenties en cultuur (beloften waarmaken. Het gaat in de basis om het innemen van een onderscheidende, relevante en geloofwaardige positie in het hoofd van je klant.

 

'Positioning is the act of designing the company’s offerings end image to occupy a distinctive place in the mind of the target market'

Philip Kotler

 

Trouw zijn aan jezelf en daar naar handelen = authentiek zijn

Als je trouw aan jezelf wilt zijn, dan moet je eerste weten wie je bent en waar je voor staat. Dat is voor een mens al ingewikkeld, maar voor een merk nog ingewikkelder. Een merk bestaat immers uit de handelingen, activiteiten en uitingen van meerdere mensen namens het merk doen. Hoe laat je al die mensen trouw zijn aan het ‘zelf’ van het merk? En hoe ontdek je het authentieke ‘zelf’ van het merk? Hiervoor hebben we het True Story Canvas® ontwikkeld: een canvas op één A4 dat 13 essentiële ingrediënten voor het positioneren van een merk bevat.

Het canvas doorloopt de volgende zaken:

 1. Kernverhaal
 2. Merkwaarden
 3. Kernwaarde
 4. Doelgroep
 5. Behoefte
 6. Why
 7. How
 8. What
 9. Trends
 10. Merkvisie
 11. Merkmissie
 12. Belofte
 13. Bewijs

True Story Canvas®

In co-creatie je merk positioneren via de True Story Canvas® Workshop

Zoals we al aan het begin van het artikel aangaven geloven we dat je een merkpositionering samen met de klant moet doen. Daarom hebben we rondom het canvas een workshop ontwikkeld waar we in een ‘pressure cooker’ van 4 uur de merkpositionering gezamenlijk creëren. Aan de workshop kunnen maximaal 8 mensen deelnemen. Denk hier aan de belangrijke beslissers binnen de organisaties, maar ook de mensen die dagelijks in contact staan met de klant. Elke workshop zijn we weer verrast over de scherpe en onderscheidend positioneringen die ontstaan en de energie die ontstaat om de workshop met elkaar te doen. Doordat de beslissers mede de ontwikkelaars zijn van het canvas zie je dat merkstrategie makkelijker een grotere draagvlak krijgt binnen je organisatie.

We hebben de workshop o.a. gedaan met:

Experis, ManpowerGroup, Manpower, Salarisprofs, ISS, Schiphol Cargo, Metis Supplements, True Colors kinderopvang, VAN Kansspelen Brancheorganisatie, ROC van Amsterdam, GroenLinks, TradeMart Jaarbeurs, Ikbenfrits, Voedingscentrum en Axians.

Wat kunnen we voor uw merk betekenen?

bel nu met truman

 

Comments are closed.