Waarom iedereen de Thaise jongens in de grot kent

Wie volgde het niet. De 12 Thaise jongens en hun coach die vastzaten in een grot in Thailand. Bijna de hele wereld leefde in spanning mee. Wel 17 dagen lang. Hoe kan dit? Hoe werden we zo gegrepen door 12 totaal onbekende jongens? Het was net een film. En daar ligt ook het antwoord. Het is een ontzettend goed verhaal. En mensen zijn dol op goede verhalen. Laten we aan de hand van de Thaise jongens eens kijken wat een verhaal precies is. En wat we er als merkenbouwers mee kunnen.

Een verhaal is een weergave van gebeurtenissen die met elkaar in verband worden gebracht. Het heeft altijd narratieve elementen. Zo is er een hoofdpersoon. Dit zijn de 12 kleine jongens en hun coach. Ook zit er een ontwikkeling in als gevolg van een worsteling, dilemma of conflict. De coach is eerst de boeman die ze mee de grot in neemt, maar karakteriseert zich later als beschermengel die hen leerde mediteren en eten uit z’n mond spaarde. Ook heeft een goed verhaal medestanders. Het leger en de reddingzoekers vanuit de hele wereld. En er zijn tegenstanders. Dit is het regenseizoen. Het water. Het kan de dood van de jongens betekenen. Naast narratieve elementen heeft een verhaal een begin, midden en eind. Eerst is er de vermissing van de jongens, dan de vondst en dan de redding. In de redding zitten ook nog eens enorme cliffhangers: de jongens worden per 4 uit de grot gered. Elke keer zit je opnieuw in spanning. Komt dit goed? En helaas, het ging niet zonder tegenslag. Een duiker offerde zijn leven op. Een goed verhaal is ook persoonlijk. Het zijn 12 kleine jongens en hun coach. Ze voetballen. Net als iedereen. Daar kan je je goed mee identificeren. Ook zijn ze jong en kwetsbaar. Dat wekt een gevoel van zorg bij ons op. Verhalen roepen ook emotie op. En dat heeft het zeker gedaan. Met de situatie van de jongens kan iedereen zich connecteren. Het is een nachtmerrie om vast te zitten en niet meer weg te kunnen. Ook ouders voelen dit in: het zal je kind maar zijn. Hierdoor roept het verhaal universele emoties als spanning, angst en hoop op. Als laatste zit er een moraal in een goed verhaal. Wat steken we ervan op? Bij de Thaise jongens leer je dat rustig blijven, hoop hebben en wilskracht je leven kunnen redden.

De gebeurtenis van de jongens heeft dus alles van een goed verhaal in zich. En je ziet wat het met ons doet. We gaan er helemaal in op. Het raakt ons en we laten het niet meer los. In de hoop op een ‘happy end’. Verhalen brengen emotie over. En daarmee inspireren en enthousiasmeren ze ons. En dat is wat je als merk ook wil. Bovendien beklijven verhalen goed. Ons menselijke brein onthoudt verhalen veel beter dan losse feiten. Zo blijf je als merk top-of-mind. Als laatste zorgen verhalen ook nog voor verbinding, een relatie met je klant. Kortom, een goed verhaal is het halve werk. Zet dus vooral storytelling in als merk.

Comments are closed.