Merken laat ook nu van je horen

Zo normaal als alles was, zo ongewoon is het nu. Landen, economieën, supply chains, werk, relaties en gezondheid het coronavirus zet alles onder druk. Samen staan we voor een grote uitdaging. Ook merken moeten opnieuw naar zichzelf kijken. Wat is hun rol in deze tijd?

Scholen en horeca zijn dicht. Bijna iedereen werkt thuis. Mensen houden sociale afstand. Het dagelijkse leven staat op z’n kop. En dit zorgt voor andere behoeftes bij mensen. Veel behoeftes die merken vervulden verschuiven naar de achtergrond. Mensen gaan terug naar de basis. Hoe blijf ik gezond? Behoud ik m’n baan? Hoe blijven m’n kinderen zich ontwikkelen? Slaap ik goed? Hoe houd ik m’n conditie op peil? Hoe onderhoud ik m’n sociale contacten? Hoe ontspan ik?

De piramide van Maslow geeft deze behoefteverschuiving mooi weer. Hierin staan 5 levels van menselijke behoeftes: overleven, zekerheid en veiligheid, sociaal contact, zelfvertrouwen en zelfontplooiing. Ze ladderen door. Zo kan je alleen met zelfontplooiing bezig zijn als je in alle andere behoeftes bent voorzien. Je zou kunnen zeggen dat vòòr corona veel Nederlanders hoog in de ladder zaten. Ze waren bezig met persoonlijke groei, carrière maken en/of waardering krijgen.

Corona bracht ons als samenleving terug naar de basis. En zelfs even helemaal onderaan de ladder. Zo vreesde veel Nederlanders vorige week voor hun eten en drinken. Een survival-mindset werd geactiveerd. Kijk maar naar ons hamstergedrag. Ook zekerheid en veiligheid staan onder druk. Ouderen en kwetsbare groepen zijn in levensgevaar. Mensen verliezen hun baan. En kijken we naar Amerika dan worden er geweren, pistolen en kogels ingeslagen. Ook het derde level van de piramide van Maslow wankelt. Met het advies om thuis te blijven is sociaal contact niet meer vanzelfsprekend.

Als je blijft insteken op behoeftes hoger in de piramide dan schiet je de mens voorbij. Dan verlies je je connectie. Mensen zoeken perspectieven om hun nieuwe behoeftes te vervullen. En hier kan je als merk relevant zijn. Je steentje bijdragen in deze crisis. Appeleer aan deze nieuwe behoeftes. Met oog voor je eigen DNA natuurlijk. Zo blijf je authentiek en geloofwaardig.

Wat zijn dan die nieuwe behoeftes en mindsets? BBH publiceerde een mooi overzicht:

In deze rare en onzekere tijden zoeken mensen hoop, connectie en positiviteit. Laat als merk zien dat je begrijpt dat ons vrije leven onder druk staat. En help mensen deze nieuwe realiteit vorm te geven. Zo ben je ook menselijk. Dan laat je zien dat je geeft om wat er gebeurt. Om ons heen zie je al veel mooie dingen. Sterrenrestaurants die hun eten bij je thuisbezorgen. Live yoga-streams. En in België vliegt een drone rond die het quarantaine leven filmt: om elkaar een hart onder de riem te steken. Belangrijk is om te weten wie je als merk bent en waar je voor staat. Pas als je dit weet, kan je goed inspelen op deze nieuwe wereld. Ons True Story Canvas helpt je hierbij. Download hem hier

Comments are closed.