ChatGPT als true storyteller

Verhalen vertellen is een eeuwenoude kunst en maakt nog steeds een belangrijk onderdeel uit van onze cultuur. Het is een manier om ervaringen te delen, emoties op te roepen en onze verbeelding te prikkelen.

Een goede verhalenverteller is iemand die in staat is om de luisteraar mee te nemen naar een andere wereld, een wereld waarin ze zich kunnen identificeren met de personages en emoties ervaren die verder gaan dan hun eigen leven.

In de moderne wereld is de rol van de verhalenverteller veranderd en is er een nieuwe speler op het toneel verschenen: ChatGPT. ChatGPT is een state-of-the-art chatbot ontwikkeld door OpenAI. Deze chatbot is in staat is om te communiceren met mensen en verhalen te vertellen. Maar hoe geloofwaardig is ChatGPT als verhalenverteller?

Het vertellen van verhalen gaat om het creëren van een emotionele verbinding met de luisteraar. Door de grote hoeveelheid gegevens waarmee ChatGPT is opgeleid en zijn vermogen om op een menselijke manier te communiceren is ChatGPT hiertoe in staat. Mits de juiste prompt wordt ingevoerd is het resultaat volgens de chatbot zelf ‘een ervaring die aanvoelt alsof je met een echte verhalenverteller praat’. ChatGPT kan dus geloofwaardige verhalen vertellen. Maar hoe authentiek zijn deze verhalen?

True Storytelling draait om authenticiteit. Dat gaat dan verder dan maken van een emotionele verbinding. Authenticiteit draait om trouw zijn aan jezelf en zijn wie je tegen anderen zegt dat je bent. Om een authentiek verhaal te kunnen vertellen is het dus nodig dat je zelf weet wie je bent en waar je voor staat. Vanuit die kern schrijf je jouw verhaal.

Hoewel ChatGPT geloofwaardige en emotionele verhalen kan produceren, is authenticiteit voor deze chatbot een valkuil. Een authentiek verhaal is onmogelijk om te schrijven als je niet weet waar je voor staat. De enige mogelijkheid waarop ChatGPT een authentiek verhaal zou kunnen schrijven, is als jij hem exact vertelt waar je voor staat en wat je belangrijkste waarden zijn.

Een manier om te ontdekken waar je als merk of organisatie voor staat is met behulp van het True Story Canvas®.De eerste stap van dit canvas is het opschrijven van je kernverhaal. Door vervolgens in 13 stappen het canvas in te vullen, van je ‘why’ tot je merkwaarden en van je doelgroep tot je visie, krijg je een steeds beter overzicht van waar je als merk of organisatie voor staat en waarom je doet wat je doet. Het resultaat: alle ingrediënten voor je merkpositionering op één overzichtelijk A4. Dé basis voor een authentiek merkverhaal (en wellicht je prompt voor ChatGPT 😉).

Download hier gratis ons True Story Canvas®.

Comments are closed.